Пневматика

Пропорционален регулатор на налягане EB 80

Пропорционален регулатор на налягане EB 80

Системата от електромагнитни вентили EB 80 се разширява с въвеждането на новия пропорционален регулатор на налягане EB 80, интегриран в острова.

Новият компонент поддържа цялата модулност и гъвкавост, които характеризират EB80 и следователно може лесно да бъде поставен или преместен вътре във вентилния остров; по отношение на размерите – той заема пространството на 4-позиционна основа и е проектиран така, че вътре в един остров можете да поставите до 16 елемента от този тип.

От функционална гледна точка новият компонент се предлага в две версии: т. нар. версия за “локално” регулиране, която контролира нивото на налягането на изхода, поставен върху основата на елемента и версия за “серийно” регулиране на всички елементи, съставляващи острова EB80, поставени отдясно на компонента.

Първата версия е полезна, когато искате прецизно регулиране на налягането на един изход и обикновено се използва за един елемент или за разклонение на системата; това също позволява да се получи добре регулиран въздушен поток.
За разлика от това, втората версия се използва тогава, когато искате да регулирате налягането на всички клапани вътре в острова, от определена точка нататък.

От гледна точка на управление и двете версии могат да бъдат интегрирани както в серийни острови, така и в многополюсни острови.
Версиите за серийни вентилни острови се управляват чрез самата крайна плоча на острова, докато версиите за многополюсни вентилни острови са оборудвани със собствен M12 конектор за електрическа комуникация.

Серийните версии са предназначени за основните комуникационни стандарти за fieldbus, които са:

  • Profinet IO
  • Profibus DP
  • IO-Link 32 IN +32 OUT
  • IO -Link 64 OUT
  • CANopen
  • EtherNet/IP
  • EtherCAT
  • Powerlink
  • CC-Link

Както другите електронни регулатори на Metal Work, така и новият се предлага във версия с дисплей и клавиатура за ръчно управление, или във версия за дистанционно управление (без дисплей).

Оформлението на контролите и потребителския интерфейс следват логиката на другите елементи, принадлежащи към фамилията EB80, а именно: дисплеят, кодът на артикула и идентификационният символ се виждат отгоре (горна зона по отношение на основите); на гърба на основите, от страната срещу пневматичния изход, се намира отпечатана логическа диаграма на въздушния проход вътре в основата; накрая, винаги от задната страна, когато има конектор M12, е видима и базовата диаграмата на разпределението му.

Освен това новият електронен регулатор, подобно на останалата част от острова, има степен на защита IP65 като стандарт: за да се получи тази характеристика без загуба на прецизност, всеки регулатор е оборудван с вътрешна система за компенсиране на свръхналягането, способна да поддържа декларираната защита.