Вакуумна Техника

FMG матричен хващач с голяма площ: лесен за работа и с гъвкава употреба

Матрични хващачи с голяма площ FMG

С FMG матричен хващач с голяма площ, Schmalz предлага гъвкаво и мощно решение за автоматизирано захващане на различни детайли. Иновативната комбинация от модулен дизайн, висока енергийна ефективност и дигитална свързаност правят FMG хващачът незаменим инструмент за модерното производство и логистичните процеси.

Нарастващото търсене на продукти, изработени по поръчка, например при обработка на ламарина или нестинг, води до все повече и повече приложения с производство на много разнообразни продукти в ограничени количества. Това обаче поставя предизвикателства пред производствените компании, на които често се налага да преоборудват и адаптират процесите и машините гъвкаво към голямото разнообразие от детайли. Това прави производствените процеси сложни и времеемки.

С FMG матричен хващач с голяма площ, Schmalz разработи иновативно решение за автоматизирано захващане на плоски и предимно непропускливи детайли. Специалната характеристика: благодарение на неговия модулен дизайн, FMG хващачът може да захване детайли с почти всякаква форма. Спрямо приложенията, размерите на хващача могат лесно да се разширят или намалят, с допълнителни модули, спрямо нуждите. Отделните модули на хващача, всеки от които с 12 точки на засмукване, тежи по-малко от килограм и може да се заключва във всякаква конфигурация. За тази цел Schmalz създаде специална фланцова плоча съобразно желаната конфигурация, в която FMG модулите са монтирани. Опционалните сензори за близост допълнително повишават надеждността на процесите.

Индивидуален контрол на точките на засмукване

Вакуумните вендузи на FMG матричен хващач с голяма площ могат да бъдат активирани индивидуално и избирателно със сгъстен въздух. Това удължава надолу точките на засукване с 10 мм, с помощта на пружинни компенсатори. Едновременно с това се отваря и канал, който отвежда външния вакуум до детайла. Едновременно с това, само вакуумните вендузи, които са необходими за захващане на детайл с определена форма, се поставят върху него. Това предотвратява захващането на неправилни компоненти. Когато се изключи вентила, възвратната пружина прибира точката на засмукване и я деактивира.

Утечките при неактивните точки на засмукване са елиминирани. Интегрираната система за пестене на въздух осигурява ниска консумация на енергия, като същевременно осигурява постоянно захранване с вакуум. Системата фиксира детайла на място благодарение на функцията за автоматично задържане, дори в случай на спиране на тока. Благодарение на стандартизирания интерфейс на вакуумните вендузи, различните приложения могат да използват различни вакуумни вендузи с диаметър от 12 до 28 мм.

Контролер от по-високо ниво или камера доставят данни за точките на захващане, за да активират вакуумните вендузи спрямо формата и позицията на детайлите. Алтернативно, Schmalz предлага цялостна система, включително камера и софтуер за регистриране на продукта и изчисляване на точките на захващане. Благодарение на едновременната активация, системата може да бъде настроена за нови детайли за по-малко от секунда.

Икономичен работен процес

Хващачът с голяма площ изисква външно подаване на вакуум. SCTSi компактният терминал, например, който управлява централно захващащата система и може да контролира до осем FMG модула чрез IO-Link, е идеален за това. Индивидуалните ежекторни дискове на терминала захранват системата с необходимите 50 л. капацитет на засмукване за минута, за всеки модул. Интегрираната функция за пестене на въздух намалява консумацията на сгъстен въздух с до 80%.