Пневматика

Процесни вентили за индустриални флуиди – Електромагнитни вентили Серия EV-FLUID

Процесни вентили за множество флуиди- Електромагнитни вентили, Серия EV-FLUID

Процесни вентили за индустриални флуиди са част от серия продукти, създадени за нормална работа със сгъстен въздух, които не са подходящи за приложения в определени индустриални сектори. Можем да посочим като примери: инсталации за измерване на флуиди, инсталации за пренасяне на пара или инсталации за третиране с химикали. Тези приложения, които се идентифицират с общото понятие: “преработваща промишленост”, изискват употребата на компоненти, които са проектирани и произведени със специфични материали, преминават през специална обработка и инженерни решения, включващи определени изисквания.

Тази секция от каталога илюстрира огромен спектър от продукти, най-подходящи за потушаване и контролиране на дебита на флуиди като: вода, пара, минерално масло и много на брой химикали. По-конкретно, гамата включва електромагнитни вентили (серии EV-FLUID), спирачни пневматични клапани (серии PV-FLUID*) и сферични или бътърфлай клапи с въртящ се задвижващ механизъм (серии RV-FLUID*).

Електромагнитните вентили могат да се класифицират спрямо тяхната функция (2/2 NC, 2/2 NO, 3/2 NC и NO), вида действие (директно действащо, сервоподпомогнато действие или смесено действие), резбите на отворите, размерът на дюзата, материала на тялото (месинг или неръждаема стомана) и материалите на уплътнението.

Сферичните вентили могат да се класифицират спрямо тяхната функция (2-пътни или 3-пътни), резбата на портовете, отвора, интерфейса на задвижващия механизъм (съгласно ISO 5211), материала на тялото (месинг или неръждаема стомана) и материалите на уплътнението.

Бътърфлай клапите, които могат да бъдат тип “Пластина” – за монтаж между тръбите или тип “Ухо” – за монтаж в края на системата, обикновено са изработени от боядисан чугун и се доставят с отвори с различни диаметри и уплътнения от различни материали.

Основните материали, използвани за уплътнения, са NBR, FKM-FPM, EPDM и PTFE. NBR се използва при средно високи температури с вода, въздух, минерални масла и въглеводородна среда; FKM-FPM се използва при средни и високи температури, с изключение на парата; EPDM е най-подходящ за пара и перилни препарати; PTFE е подходящ за обща употреба при високи температури. Точният температурен диапазон е посочен за всяко семейство вентили.