Вакуумна Подемна Техника

Вакуумни подемни системи от Schmalz: Ергономични помощници за ежедневните подемни дейности

Вакуумни подемни системи от Schmalz Ергономични за ежедневните подемни дейности

Сертифицираните от AGR вакуумни подемни системи на Schmalz са гъвкави и безопасни помощници при повдигането както на леки, така и на тежки товари. Първо и най-важно, те осигуряват ергономична стойка, предпазват гръбначния стълб и мускулите на гърба и по този начин минимизират честите отсъствия от работа. Но те правят и нещо повече: мотивират потребителите и ускоряват някои от работните процеси.

Вакуумните подемни устройства VacuMaster повдигат и преместват тежки и големи детайли като: листове ламарина, прозорци или пластмасови плочи.

“Ръчно захващане” – това “тромаво” словосъчетание замаскира дейности, които често водят до физическо изтощение и болки в гърба, в сферата на логистиката, монтажа, занаятите и промишленото производство. С него се означава всякакъв вид транспортиране или поддържане на товар посредством човешка сила: повдигане, поставяне, бутане, дърпане, носене или преместване на кутии, щайги или компоненти. Ръчното боравене с товари е една от основните причини за инциденти, съобщавани от компаниите, и крие рискове за безопасността на труда и здравето на служителите. От една страна, например, падащи детайли могат да причинят порязвания или дори счупване на кости; от друга страна – многократното повдигане и носене натоварва опорно-двигателния апарат. Дори и при по-малки товари, бързо преместените тежести сумарно могат да достигнат до няколко тона на ден. В дългосрочен план това води до болка в гръбначния стълб или мускулите на гърба. Да поддържат тялото си здраво не е само в интерес на служителите: нарастващият недостиг на квалифицирани работници и по-високата средна възраст на работещото население увеличават натиска върху предприемачите в много индустрии, карайки ги да направят условията на труд в своите компании генерално по-ергономични. Точно тук се намесва J. Schmalz GmbH: специалистът по вакуумна техника в Шварцвалд е превърнал в свой бизнес буквално “свалянето на тежестта от плещите – и от гърба” – както на работодателите, така и на служителите. За тази цел в портфолиото си компанията има няколко помощни средства за повдигане и кранови системи, които позволяват ергономична работна поза и същевременно генерират икономическа добавена стойност.

Вакуумът замества мускулната сила

Принципът е колкото логичен, толкова и ефективен: всяка тежест, която човек не трябва да носи със собствени сили, улеснява гръбначния стълб и мускулите на гърба, като по този начин се предотвратяват както инциденти, така и наранявания. Затова Schmalz прехвърля типичните работни действия върху своите кранови системи, верижни телфери и вакуумни подемници. С тръбните подемници от серията Jumbo, един човек премества, наред с други неща, кашони, чували, варели, кофи и бидони с тегло до 300 кг без усилие, бързо и прецизно – а в някои случаи – само с една ръка. Различните Jumbo варианти покриват различни сфери на приложение – принципът на повдигане с вакуум е общ за всички. JumboFlex, JumboErgo и JumboSprint, както и JumboFlex High-Stack и Jumbo Low-Stack се различават по формата и функцията на техните управляващи модули и хващачи, и всеки от тях е проектиран за специфични приложения. Това прави вакуумния тръбен подемник не само идеален помощник за товарене на машини, транспортиране и комисиониране, а и за много други подемни дейности, но също така намалява времето за захващане, като по този начин увеличава производителността в много индустрии.

Schmalz предлага подходящи системи и отвъд границата от 300 кг. Вакуумното подемо устройство VacuMaster, например, е истинска сила: независимо дали са метални листове, дървени или пластмасови панели, прозорци или стъкла – разновидностите на VacuMaster подемника могат да се справят дори с големи, плоски и тежки товари. Там, където действително са необходими много помощни ръце, VacuMaster позволява щадящо здравето захващане на детайлите само от един оператор. Вакуумният генератор създава необходимата сила на засмукване и я насочва към детайла посредством смукателни плочи. Максималната товароносимост на серията варира – от 100 кг. до 2000 кг. Товаренето и разтоварването на CNC машини и транспортирането на стоки на дълги разстояния са само две от типичните приложения за VacuMaster. С ергономичната дръжка за управление потребителят поддържа необходимата безопасна дистанция от вдигнатия обект и го транспортира до местоназначението си безопасно, внимателно и без прилагане на сила. За разлика от Jumbo, VacuMaster просто държи детайлите. Повдигането се осъществява от верижен телфер.

Schmalz монтира и двете подемни устройства на леки кранове. Независимо дали като въртящ се кран или кранова система – модулната система улеснява индивидуалното интегриране в плана на почти всяко хале. Размерите на крановата система определят работната площ. Кранов път с дължина до 50 м, например, обхващат цели производствени линии или транспортни маршрути. Въртящите се кранове, от друга страна, позволяват приложения в радиус до 8 метра. Благодарение на алуминиевите профили, отличните свойства и плавно движение на транспортната количка, потребителите работят бързо и прецизно, ергономично и без умора.

Подемникът идва до товара

Ако има предизвикателства и стоките за повдигане са разпределени в няколко променящи се работни помещения в завода, Schmalz довежда тръбния подемник до товара, без излишен шум. Мобилният вакуумен подемник JumboFlex Picker се състои от основен модул, колона с регулируема височина и кран с шарнирно рамо. Това означава, че той винаги разполага с необходимата му технология за управление, вакуум генератор и батерия, и постига височина на захващане до 1800 мм и страничен обхват – до 1500 мм. Един конвенционален промишлен ордер пикер е всичко, което е необходимо за транспортирането му до местоназначението. JumboFlex Picker е идеален за мобилно събиране на поръчки или вътрешна дистрибуция на стоки.
Две от обещанията в увода остават отворени: гъвкавост и безопасност. Schmalz доставя Jumbo с адаптер за бърза смяна, по заявка. С него бързо се сменят инструментите за захващане на найлонови чували, транспортни кутии или метални плочи и подемното помощно средство е готово за нова задача.
Вакуумните плочи на VacuMaster могат да се движат по траверсната система и по този начин бързо се адаптират към различни формати на детайла. По принцип портфолиото на Schmalz непрестанно удовлетворява съответните фактори и разпоредби за безопасност. Различни системи за предупреждение и защита и добре обмислена операционна концепция за предотвратяване на грешки при работа, го правят безопасен дори в случай на прекъсване на захранването.